Centralisering af webredaktionen

Det er et klassisk dilemma. Skal man have en centraliseret eller decentraliseret webredaktion? Den faglige viden og daglige kontakt med brugerne sker i afdelingerne, mens dem, der virkelig kan skrive, typisk sidder i en web- eller kommunikationsafdeling.

I et CMS som Sitecore, der ikke bare er brugervenligt, men hvor man også har mulighed for at lave roller, der kun har adgang til at redigere enkelte dele af websitet, har man alle værktøjerne for at lave decentrale webenheder, der selv kan administrere deres egen del af websitet.

centralisering af webredaktion eller indholdsstrategi?

Omvendt kan det være svært at sikre konsistens og forretningsdrevet indhold, der er baseret på relevante brugsscenarier – også selvom brugeren skal orientere sig i indhold, der er skrevet af redaktører, der ikke nødvendigvis har samarbejdet.

Content Strategy er kommet på alles læber. Og med et forretningsunderstøttende fokus bliver indhold på et website næsten nødt til at være orkestreret centralt.

Centraliser overblikket – ikke indholdsproduktionen

Men måske er det netop her, der er så mange, der går galt i byen. Man skelner udelukkende mellem central og decentral organisering. Måske bør man i stedet centralisere overblikket og bevare indholdsredaktionen decentralt. Måske bør vi placere en ansvarlig centralt, hvis opgave ikke er at lave indhold, men at have overblikket.

En af nøglerne til godt indhold er, at man ved, hvilket indhold man har, og hvilken rolle det spiller i de brugsscenarier (eller måske ligefrem user journeys), man understøtter på sin platform. Derfor kan det også give god mening at have en central indholdsstrategisk person eller gruppe siddende til at beslutte og sikre

  • hvilket indhold der bør være for at understøtte forretningen
  • hvordan indhold bør skrives/skabes
  • hvilke kanaler der skal anvendes til hvilket indhold
  • de brugsscenarier der skal understøttes
  • den organisatoriske forankring og forretningsdrevne støtte af indholdsproduktion og -vedligeholdelse
  • at de decentrale redaktører har den relevante viden og de mest effektive værktøj til at løse deres opgaver

Selvom godt indhold kræver central styring, giver det stadig god mening, at de enkelte fagområder eller afdelinger kan anvende den viden, de har om netop deres område og deres brugere for at sikre, at indholdet bliver så relevant og anvendeligt for brugerne som muligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *