Responsive Design er ikke vigtigt

I Pentia har vi over de seneste år 2-3 år lavet et hav af websites, der tilpasser sig den enhed, brugeren besøger sitet med – en mobiltelefon, en tablet eller en af de efterhånden mange former for computere, der er på markedet.

Der er ingen tvivl om, at Responsive Web Design (RWD) har betydet meget for, hvordan vi i Pentia laver websites. Det har haft betydning for vores designproces. Det har tvunget os til (igen) at tænke over båndbredde og performance. Det minder os om, at prioritering er vigtigt.

Men når vi taler om Responsive Design, kommer vi også ofte til at tale om Adaptive Design. Der findes mange definitioner på begge dele. Jeg tror, de mest almindelige er følgende:

Adaptive Web Design

Et webdesign, der tilpasser sig klientens skærm. Udtrykket knytter sig også til udtryk som progressive enhancement. I daglig tale bliver Adaptive Web Design (AWD) typisk brugt om sites, der anvender media queries og dermed er tilpasset et fast defineret antal skærmopløsninger (f.eks. skærme mindre end 480px, skærme mindre end 768px og skærme mindre end 1280px).

Responsive Web Design

Ethan Marcotte beskriver RWD som brugen af et fleksibelt grid, fleksible medier og brugen af media queries.

Sat lidt på spidsen kan man sige, at hvor man med Adaptive Design tilpasser sit website til flere skærmstørrelser, er ambitionen med RWD at tilpasse sig alle skærmstørrelser.

Og alle de pragmatiske mellemting …

Kan man kombinere teknikkerne? Fluid grid og fluid media giver rigtig god mening på de mindre skærme, hvor skærmpladsen er meget værdifuld, fordi der er så lidt af den. Men hvorfor ikke kombinere dette med et sæt pragmatisk valgte prædefinerede media queries til de større skærme, hvor det måske ikke betyder så meget, om siden vises med 100px margin i hver side?

Vi behøver ikke nødvendigvis at anvende fuldstændig den samme teknologi for alle skærmstørrelser.

Men er det så ægte RWD?

Responsive Design-bølgen har fået os til at orientere vores webdesigns mod en stadig stigende mængde af device-typer. Men i sidste ende er det ikke så afgørende, om du laver et responsive design eller et adaptive design. Ikke fordi der ikke er fordele ved RWD. Og ikke fordi AWD ikke i mange tilfælde er mere pragmatisk. Men fordi det ikke handler om, hvad vi kalder det.

Er dit website ægte RWD? Det er ikke vigtigt.

Tager du højde for, hvilke devices dine brugere anvender til at tilgå dit indhold? Det er vigtigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *